Orbán: Az Orvosi Kamara belső ügyeibe nem avatkozik a kormány, sok sikert a munkájukhoz

Megosztás

Bár a Fidesz-kormány néhány hete teljesen lenullázta a kamarát, most a miniszterelnök mégis megköszönte a munkájukat és sok sikert kívánt nekik. Orbán Viktor kiemelte, soha nem avatkoznának a kamara belső ügyeibe, hiszen ehhez nincs is joguk.

Ismét szóba került kedden a parlamentben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – alig néhány héttel azután, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta azt a jogszabály-változtatást, ami gyakorlatilag kiüresítette a MOK-ot: eltörölték a kötelező tagságot és elvették a kamara hatáskörét az etikai vizsgálatokra. Ez a kormányzati lépés az EU-nak sem tetszik:

A Jobbik frakcióvezetője, Lukács László György a keddi ülésen az azonnali kérdéseknél konkrétan nem is a MOK-ról kérdezte Orbán Viktort, hanem inkább a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamaráról (MKIK), konkrétan arról, hogy nem akarják-e eltörölni az MKIK-nak kötelezően fizetendő, 5000 forintos éves díjat, mivel az ellenzéki politikus szerint ezért a pénzért úgysem csinál semmit a kamara, csak beszedi az összeget.

Orbán Viktor arra hivatkozva utasította vissza a kérdést, hogy a kamara belső ügyeibe nem avatkozik be a kormány, nem is teheti, ezért azt javasolta, hogy Lukács a kérdést Parragh Lászlónak tegye fel. Orbán egyébként nagyon eredményesnek ítélte az MKIK és a kormány közös munkáját, és itt kötötte át meglepő módon a témát a MOK-ra, amikor azt mondta:

köszönet illeti az orvosi kamarát a hálapénz rendszerének felszámolásában végzett együttműködésért, egyébként pedig a kormány az orvosi kamara ügyeibe sem avatkozik be, de azt nem nézhette tétlenül, hogy a kamara nyomásgyakorlásra használja a kötelező tagságot.

Az éles ellenzéki kritikákra reagálva a miniszterelnök egyébként megnyugtatásul még azt is közölte, hogy nem számolták fel, nem szüntették meg az orvosi kamarát, ehhez nem is lenne joguk, csak a kötelező kamarai tagságot szüntették meg. Egyébiránt pedig sok sikert, eredményes szakmai munkát kívánt az orvosi kamarának a jövőben. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek